Zakgeld?

Nou had ik gisteren een vrij heftige discussie met mijn zus. Zakgeld. Op welke leeftijd begin je ermee? Hoeveel is schappelijk? Waar mag het aan worden uitgegeven door je kind? De discussie ontstond omdat mijn zus mij vertelde dat haar zoon van 10 jaar oud, € 7,50 per week krijgt. Daar komt ook nog bij kijken dat hij hier helemaal niks voor hoeft te doen. Ik schrok ervan want ik vind dat persoonlijk veel geld voor een jongen van 10. Mijn dochter wordt binnenkort 8 en komt praktisch dagelijks wel thuis met een verlanglijstje. Om het nog maar niet te hebben over de keren dat we boodschappen doen. Ik denk dat elke ouder het volgende scenario wel herkent: “Mag ik snoep? Mama, mag ik dit boekje hebben? Mam, ik wil ook een spacescooter!” En dan komt de vraag naar boven: wie gaat hiervoor betalen? En hoe?

 

Buiten het feit dat ik helaas niet een van de gelukkigen ben met een geldboom op mijn prachtige balkon, wil je natuurlijk ook je kind leren verantwoordelijk om te gaan met geld. Elke ouder wilt zijn kind het liefst alles kunnen geven dat het hartje begeert, maar echt realistisch is dat natuurlijk niet zonder zo’n geldboom. Ik vind het bijvoorbeeld van belang dat mijn dochter weet dat geld niet zomaar uit de lucht komt vallen. Mama èn papa werken hier heel hard voor. Dit is ook 1 van de redenen waarom ik besloot mijn dochter op 4-jarige leeftijd te vertellen dat Sinterklaas en de Kerstman niet bestaan. We vieren het wel, maar de cadeautjes komen van ons! Maar goed, dat is weer een hele andere discussie die ik zal bewaren voor een volgende keer.

 

Mijn dochter krijgt dus nog geen zakgeld. Ik ben er nog niet over uit of zij dit al moet krijgen en zo ja, hoeveel. Waar ik wel over uit ben, is dat ik haar wil leren sparen voor het speelgoed dat ze wilt hebben. Een tijdje terug sprak ik met een vriendin van mij die werkt als marketing director bij onlinecasino.nl over hetzelfde onderwerp en zij gaf mij een gouden tip. Klusjes verzinnen! Op deze manier leert het kind geld te verdienen in plaats van te krijgen en zijn ze zich bewust van de huishoudelijke taken die horen bij het dagelijks leven. Mijn dochter doet sindsdien kleine klusjes in huis zoals bijvoorbeeld stofzuigen, afdrogen of helpen met het ophangen en vouwen van haar was. Hiermee kan ze haar eigen geld verdienen, vanaf zo’n 5 tot 20 cent per klusje per dag, afhankelijk van de “zwaarte” van het klusje. Verder krijgt zij natuurlijk ook wel wat centjes toegeschoven zoals het kleingeld dat niet meer in mijn portemonnee past of in de vorm van een beloning voor een goed rapport.

Ze heeft dan vervolgens de keuze om hiervan te sparen voor een grote uitgave zoals een spacescooter en dan ben ik best wel bereid om bijvoorbeeld de helft bij te leggen. Òf ze kan ervoor kiezen om het gespaarde geld te spenderen aan allerlei tierelantijntjes zoals snoep en Frozen spullen.

 

Ik heb het idee dat ik haar op deze manier leer verantwoordelijk om te gaan met geld en dat geeft mij een goed gevoel. Een veel beter gevoel dan het willen of kunnen leegkopen van Bart Smit zodat ze verder niks meer te wensen over heeft. Ik denk ook dat ik nog wel even wacht met zakgeld, ik vind het eigenlijk wel prima zo. Ik ben wel zeer benieuwd naar jullie reacties, tips of eigen ervaringen!